browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Om TaeKwonDo

TaeKwonDo betyr Fot/Spark – Knyttneve/Slag – Vei/System, og er et gammelt koreansk selvforsvarssystem.

Det er tydelig bevis på TaeKwonDo på veggmalerier

helt fra Kogooryo-perioden (37 år f. Kr.) Det var da mange forskjellige Kwans (familier) med forskjellige navn og stiler.

navnet TaeKwonDo er et forholdsvis nytt navn. Det ble grunnlagt da stormestrene i Korea

1959 møttes fra de forskjellige skolene for å finne frem til et felles navn på kampkunsten og nasjonalsporten.

De mest kjente skolene i dag er: Chong Do Kwan, Ji Do Kwan, Moo Duk Kwan, Song Mo Kwan og Chang Moo Kwan.

I 1971 utnevnes TaeKwonDo til koreas nasjonalsport. Det ble litt etter bygd et stort TaeKwonDo-Senter i Seol som fikk navnet Kukkiwon. Dette regnes som verdens hjerte av TaeKwonDo.

Kwan Heon

Kwan betyr det samme som familie/fellesskap og skole. Heon betyr instruksjon/direktiv. TaeKwonDo er ikke bare en sport, men en livsstil. Du skal følge Kwan Heon for å få et rikere liv. Det vil si det samme som å lære selvdisiplin, høflighet og vanlige gode manerer. Du skal ikke bare følge Kwan Heon for å tilfredsstille instruktøren, men instruksjonene skal følges fra ditt eget hjerte. Tar du ikke dette for høytidelig tar du ikke deg selv eller sporten høytidelig.

Livsdirektivet i TaeKwonDo er blant annet:

1. Du er sterk, derfor kan du hjelpe andre mennesker som trenger din styrke.

Dette kan trekkes analogt med:

2. Du er rik, dermed kan du hjelpe fattige som ikke har din rikdom.

Dojang

Dojang er det Koreanske ordet for treningslokale. Her skal man opptre respektfullt og disiplinert. Du skal også oppføre deg høflig og disiplinert overfor treneren og utøvere med høyere grad enn deg selv. Hvis du f. eks. må ut å drikke – spør alltid treneren om lov først. Instruktøren skal ikke kalles ved navn, men enten trener eller Kwan Chang Nim. Selv om du kjenner instruktøren godt. I TaeKwonDo organiserer utøverene seg etter beltegrad og ansinnitet. Høyest gradert er hele tiden den som har ansvaret, men utøverene skal vite å oppføre seg slik at han slipper å irettesette og organisere hele tiden. Det er viktig at alle følger med og lærer av de høyere graderte utøverene. Da kommer du raskere oppover i gradene og du kan lære mye på kort tid.

Om trening og livet

Gi maksimalt av deg selv på treningene. Ikke spar på kreftene, men bruk full kraft på alle slag og blokkeringer. Utbyttet av TaeKwonDo-treninga er mye opp til deg selv. Dersom du ikke bruker kroppen og konsentrerer deg skikkelig på treninga blir du aldri flinkere og TaeKwonDo-treninga kan virke som en slapp sport. Selv om treneren «pusher» på og ber deg ta i mer er det meste opp til deg selv – spesielt i Norden hvor disiplinen er mange hakk under den koreanske. Vi har mye og lære av TaeKwonDo og Koreansk væremåte når det gjelder høflighet, respekt, ansvar og disiplin.

For å kunne bidra positivt til andre med TaeKwonDo sin livsstil, væremåte, høflighet, respekt og disiplin må vi først være i harmoni med oss selv. For å oppnå dette må vi trene hardt både fysisk og psykisk slik at dette smelter sammen til ett. Klarer vi det vil vi får større selvsikkerhet, ro og sunnhet som gir deg respekt fra dine medmennesker. Din livsstil smitter over på menneskene rundt deg.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *