browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Meditasjon

Avslapning og meditasjon er en del av TaeKwonDo-treningen. Det kommer til nytte ikke bare i kampsport, men også i det daglige liv. Jeg vet av erfaring at alle menneskerkan få et bedre og mer harmonisk liv hvis man klarer å koble av og sette igang positive tanker i hjernen. Her er et enkelt forsøk som viser hvor stor makt hjernen har over kroppen:

-Still deg intill veggen med ryggen til.

-Lukk øynene og tenk: «Jeg faller bakover», «Jeg faller bakover», «Jeg faller bakover»….

-Gjenta dette inne i hodet ditt flere ganger.

…og du faller bakover.

Ok, det vi skal prøve er å lære oss å slappe av i stressede situasjoner, ha full kontroll over oss selv i enhver situasjon, bli selvsikre og lære underbevisstheten vår til å jobbe automatisk med positive tanker.

Hvis man stadig tenker: «Dette klarer jeg ikke!», «Nei, det tør jeg ikke.», «Jeg er redd for å tape.», «Jeg orker ikke mer». , vil man etterhvert innprente disse tingene i underbevisstheten og da går det selvsagt også dårlig.

Vi må istedet hele tiden prøve å tenke positivt: «Dette klarer jeg fint», «Jeg tør!», «Jeg tør å tape», «Jeg orker mye!»

JEG TØR OG JEG VIL OG JEG KAN!!!

Avslapning

jeg skal her prøve å gi en enkel innføring i en avslapningsmetode:

Finn deg et rolig sted hvor du ikke blir forstyrret. For eksempel på rommet ditt. Legg deg på ryggen i sengen og pust rolig og dypt. Slapp fullstendig av og lukk øynene.

Nå skal du slappe av i hver enkelt del av kroppen. Start med tærne. Si til deg selv:

«Slapp av mine tær, slapp av, slapp av.» kjenn hvordan tærne dine slapper av.

Gjenta dette noen ganger til du synes tærne dine er helt avslappet. deretter går vi videre:

«slapp av mine føtter, slapp av, slapp av.». Gjenta dette til du synes føttene dine slapper helt av og kjenner en god varme spre seg i dem. Fortsett så med leggene og lårene på samme måte. Det er viktig å ta for seg del for del av kroppen. Ikke ta to deler samtidig.

Nå er du kommet til magen. Før du går videre, kjenn etter hvordan bena dine slapper av og er tunge som bly.

Fortsett så med magen, brystet, ryggen, skuldrene og armene helt ut i fingertuppene på samme måte. Nå er det bare nakken, halsen og hodet igjen. Før du går videre, kjenn hvor avslappet, varm og tung du er i kroppen. Fortsett med å si til deg selv:

«Slapp av min nakke, slapp av, slapp av.» Gjør det samme med halsen, panna, øynene og munnen. Når du har kommet hit er du fullstendig avslappet i hele kroppen. Kjenn etter hvor godt det er. Ligg noen minutter og nyt det før du sakte «våkner» opp igjen.

Meditasjon

Når du har trenet på avslapning en stund og behersker teknikken slik at du virkelig slapper av i hele kroppen kan man så smått begynne med meditasjon.

Det finnes mange meditasjonsmetoder, men her skal jeg prøve å forklare deg en metode jeg ofte bruker.

Gå først mellom avslapningsmetoden slik at du er fullstendig avslappet og pusten din er jevn og rolig. Tenk deg at du er ute i skogen eller et annet sted hvor du liker deg. Det kan godt være et sted som bare finnes i fantasien din. Der ser du et hull i bakken hvor det går en lang trapp nedover. Du kan ikke se bunnen av trappen og den svinger litt.

Du går ned i trappen og går sakte nedover samtidig som du faller inn i en slags dypere «transe». Du er helt alene. Jo dypere du kommer, jo dypere «transe» kommer du inn i.

Plutselig ser du et lys i enden av trappen. En gang ut. Når du kommer ned ser du for deg en herlig plass med fjell, skog, et vann og krystallklar luft. Tempreaturen er behagelig. Dette er ditt hemmelige sted.. Her er alt slik som du vil det skal være. Gå bort til vannet og se på speilbildet av deg selv. Du ser deg selv slik du helst vil se ut. Trekk inn den friske luften og kjenn hvor kraftfull du blir. Gå litt rundt og titt på alt det fine som er der. Blomstene, trærne og landskapet. Finn deg en fin plass, sett deg ned og kjenn hvordan kroppen din trekker til seg den kraften som er rundt deg.

Du kjenner deg sterk og frisk. Kroppen din blir oppladet med en kraft du ikke har kjent maken til. Du er uovervinnelig. Nå skal du begynne å tenke positive ting.

Her er noen eksempler:

-Jeg er sterk. Jeg er i god form. Jeg kan TaeKwonDo. Jeg er tøff. Hjernen er krystallklar. Jeg klarer alt. Jeg er best.

Lag flere positive tanker selv som kanskje passer bedre for deg.

Du kan også se for deg situasjoner som du gruer deg for, men som du klarer kjempefint. Alle ting du synes er vanskelig tenker du deg at du klarer med glans.

Når du har vært her en stund og føler deg full av ny energi reiser du deg opp og går mot trappen som fører opp igjen. Gå sakte oppover trappen mens du sakte våkner opp. Når du har kommet helt opp kan du slå opp øynene og våkne sakte til liv igjen. Strekk deg og ta deg god tid. Når du står opp vil du kjenne at du er harmonisk og føler deg oppladet og er i toppform.

Et av de beste tidspunktene å meditere på er rett før du skal legge deg om kvelden. Men du må ikke være kjempetrett når du setter i gang. Prøv å gjøre dette til en vane hver dag. Det tar lang tid å lære seg dette utenat og få utbytte av det, men hvis du prøver er jeg sikker på at du etterhvert vil få stort utbytte av meditasjon.

Avslapningsmetoden er fin å bruke i mange situasjoner. Hvis du er stresset, ikke får sove, eller er nervøs for en ting.

Det er imidlertid ikke så lurt å meditere hvis du er syk.

Det er ikke sikkert at mine metoder passer akkurat for deg, men jeg tror de passer for alle hvis man kanskje gjør små endringer. Selv har jeg brukt disse metodene i noen år og du funker utmerket for meg.

Lykke til!

Skrevet av Kwan Jang Nim (trener)

Knut Svensrud.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *