browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Utvikling og TaeKwonDo

Noen trener Taekwondo for mosjonens skyld, noen trener for å lære seg selvforsvar, noen trener for å bli gode i kamp og de fleste vil ha en kombinasjon av alt sammen.

Taekwondo er opprinnelig en Koreansk krigskunst som er flere tusen år gammel.
Navnet Taekwondo er et forholdsvis nytt begrep og ble dannet av stormestrene i Korea for ca. 50 år siden.
I dag fokuserer veldig mange klubber bare på konkurransedelen av Taekwondo, og selve ”do” blir mer og mer borte. Det blir mye fokus på penger, gullmedaljer, heder og ære, og svært lite på alt det andre. Dette er synd for hva skiller da Taekwondo fra annen idrett? Hvis det blir en ren konkurranseidrett på linje med golf eller skøyter?

En av tingene jeg har lært i løpet av årene jeg har holdt på med Taekwondo er at man må lære å krabbe før man kan gå. Man må ha en solid grunntrening for å få full forståelse og bli dyktig etter hvert som kravene blir større. Dette henger også sammen med korrekt opptreden i dojang-en, hvordan beltet og dobok-en skal behandles og hvordan man skal respektere sine kampmotstandere. Dette aspektet ser det ut til at mange instruktører har glemt bort.

Modum Taekwondoklubb har fokus på ”do”. Hva er da egentlig ”do”?
”Do” kan tolkes og oversettes på mange måter som vei, stil, system, ånd osv.
Det vi mener med ”do” er å gjøre Taekwondo til en livsstil, og gjennom ”do” utvikles de verdier som fra Taekwondo’ens barndom var hensikten med treningen.
Koreanernes tradisjonelle Taekwondo er ikke bare å utvikle fysisk styrke og teknisk kunnskap til bruk i selvforsvar og kamp, men også å utvikle karakteren i mennesket.
Som Taekwondoutøver får du gjennom lang og iherdig trening en psykisk styrke. En styrke som vil være deg til hjelp i alle situasjoner i livet. Den bidrar til å skille ut negative ting som fordommer, sjalusi og hat. I stedet fylles du av positive ting som toleranse og ansvarsbevissthet som igjen gjør at du vil lykkes og fremstå som en god samfunnsborger.

Skrevet av Knut Svensrud


2 Responses to Utvikling og TaeKwonDo

  1. Håkon Helgesen

    Bra skrevet Master Knut.
    Sist jeg gikk på denne nettsiden så var jeg ikke tålmodig nok til å lese lengre tekster, men det du skriver er bra.

  2. knut

    Takk for det Haakon! 😀 Kommer du på trening igjen snart?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *